Varjača bluz

Umetnost na stolu

Jedan od mojih omiljenih hobija je kuvanje. Počeo sam da kuvam sa nepunih deset godina i s ponosom mogu da kažem da sada već imam punih dvadeset godina iskustva. Ok, ne kuvam svakodnevno kao naše mame ali opet vrlo često i s neizmernim uživanjem.

Za mene je pripremanje ukusnog, lepo aranžiranog obroka jednako (ako ne i veće) zadovljstvo kao uživanje u istom. Stvoriti neko jelo od gomile sirovih namirnica, ukombinovati različite arome i ukuse, brojne začine i dobiti malo remek delo koje prija i oku i nosu i trbuhu prava je umetnost. Nije to samo gledanje u knjigu s receptima i sklapanje jela po napisanom.

Naravno, da ne bi sve bilo previše jednostavno, dodajem činjenicu da život u Srbiji znatno ograničava naše mogućnosti (pre svega finansijski) tako da je pripremanje nekih egzotičnih jela uz adekvatno serviranje istih retko ili praktično nemoguće. Tu se priča ne završava. Ko voli da kuva, naći će načine da uživa u spremanju  interesantnih jela čak i sa neverovatno malim budžetom. Dovoljan je otvoren um, dobra muzika i puno talenta za improvizaciju. Dobro će doći i neki  davno sakriveni servis za ručavanje, koji je potpuno nov i koji ima svaka majka jer ga sigurno čuva za svoju decu. Nema potrebe da skuplja prašinu i čeka da život prođe, bolje da bude izvor zadovoljstva, odmah i sad.

U rubrici varjacha blues probaću da prenesem svoja skromna iskustva iz ove interesantne oblasti i možda dodam i koji recept, mada ne verujem da će mi to s receptima ići jer je improvizacija moje glavno oružje. Uđem u kuhinju, vidim šta ima od namirnica, stvorim okvirnu sliku jela u glavi a onda po potrebi nešto i dokupim. I tako već dvadeset godina. Vrlo retko koristim recepte i retko ih zapisujem. Na takav način kuvanja su me uglavnom naterali uslovi života  dok recepte ne zapisujem iz čiste lenjosti.

P.S.

Ne treba zaboraviti da je jedna od prvih razlika između ljudi i životinja, bilo to što su ljudi ulovljene i skupljene sirovine pripremali i obrađivali, stvarajući jednostavna jela koja su vremenom postajala sve komlikovanija. Kuvanje je dakle stara i moćna veština koja se neprestano usavršava, i dostupna je svima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s