Dobar roze iz srca Smederevskog vinogorja

image

 

Imao sam prilike da pijem mnoga vina. Ukusi su različiti a ljudi još više. Jedno lepo saznanje je da su vina iz Srbije zadnjih desetak godina stavrno postala primer dobrog vina iako su još uvek , globalno gledano , mnogo podcenjena.

Srbija se vrlo brzo, skoro kao feniks iz plamena, uzdiže u vinikulturi i proizvodnji kvalitetnih vina. Drago mi je da barem  malo koristimo svoje kapacitete. Za koju deceniju, nadam se, vino sa ovih prostora, biće cenjeno prema svojim kvalitetima, pravo i pošteno.

Smederevski kraj, poznat pre  svega po sorti grožđa Smederevka, takođe je bespravno zapostavljen. Iz tog kraja, dolazi nam nekoliko malih vinarija koje se pre svega odlikuju kvalitetnim vinom sa dušom i odlikama starog dobrog vina i vinarske tradicije naših krajeva.

PODRUM „ILIĆ AM“ iz Vodnja, kod Smedereva, tipična je porodična mala vinarija . Kompletna proizvodnja bazirana je na sopstvenim resursima i priličnim zasadima vinove loze i raznih voćaka koji datiraju još iz 1985. godine. Oni pored  rakija – kajsijevače, dunjevače, šljivovice i lozovače proizvode i belo vino u tipu Smederevke ali i roze koji je već ozbiljna kupaža koje je blendovano iz četiri sorte grožđa.

Belo vino, od autohtone Smederevke, vrlo je prijatno i „lagano“ iako ima malo povišenu kiselost. Odlično za špricer ali i čisto. Ne pokušavajte da poredite Smederevku iz supermarketa sa ovakvim domaćim vinom. Nikad ne bih ni znao šta je Smederevka da ne probah ovu iz podruma „Ilić“.

Roze, ili kako ga oni na svojoj ambalaži imenuju- „Crveno vino“, je posebna priča. Baziran na domaćim sortama grožđa Smederevki, Prokupcu i Vrancu je redak slučaj Rose-a domaćeg porekla. Istina, buke, Rose iz podruma „Ilić“ duguje sorti grožđa koja služi pretežno za jelo-Muskat Hamburg. Time je podvig još veći. Očaravajući miris i savršeno usklađen ukus sa daškom kiselosti, govori o višedecenijski testiranom i oprobanom receptu.

Retko lepa vina, lokalnog karaktera, za više nego pristojnu cenu. Treba samo doći do njih. :))

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Dobar roze iz srca Smederevskog vinogorja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s