Žućko bi, od muke, pozeleneo!

zucko

Zar je sad bitno ko je uzeo kup?  Zar je važno ko je odneo kući jebeni, okaljani pehar? Zar se išta od ovoga može nazvati košarkom?

Sramota je toliko jadna, nejaka reč da ne može dočarati ni hiljaditi deo stvarne bede koja je zadesila našu košarku.

Huligani su toliko preuzeli primat u našem sportu (a evo i u košarci) da mi se čini da su se polovi potpuno obrnuli. Koliko od sutra očekujem da sledeći večiti derbi izgleda ovako: Na polupraznim tribinama, razdvojeni kordonom policije, nalaze se rukovodstva i igrači oba kluba. U rukama im transparenti, baklje i odlomljene stolice. Prepucavaju se i vređaju preko živog policijskog zida. Poleti koja prazna limenka piva ili upaljač ali se strasti stišaju već sa prvim zvukom sudijske pištaljke. Na terenu (bez koš konstrukcija), naravno na suprotnim stranama, smireno čekajući sudijski znak, stoje gusto grupisane i uredno uniformisane  huligansko-navijačke grupacije oba tima. U rukama im letve, šipke, lanci i katanci, tvrd stari hleb, bejzbolke i po koja baklja-čisto da se malo potpali atmosfera na parketu. Sudije daju znak i nastaje lomljava neviđenih razmera dok se sukobljene huliganske „trupe“ bezrezervno lome po krvavom terenu. Kakva je to predstava, kakav je to praznik za oči. Krckaju kosti, pucaju glave, lete zubi! Ko će uzeti protivničku zastavu i spaliti je na centru terena? Rukovodstva vatreno bodre svoje huligane sa tribina. Sudije iz zaštitnih kaveza budno motre da ne dođe do nekih nepravilnosti. Petoro huligana Partizana dobija isključenje zbog pasivnosti dok dvojica huligana Zvezde biva opomenuto zbog upotrebe zabranjenih rekvizita- AK47. Utakmica je završena. Neko je verovatno pobedio ali usled totalnog haosa teško je reći ko. Na kraju, to ni je ni bitno. Pobedio je srpski sport i srpska košarka. Nažalost, ni ovaj derbi nije prošao bez problema. Naime na doping testu pre utakmice, izdvojeno je i izbačeno dvanaest huligana, iz oba tima, jer prilikom testiranja droga nisu hteli da probaju ozbiljnije narkotike. Naime oni su insistirali da neće koristi nikakve druge stimulanse osim alkohola i marihuane, koji su strogo zabranjeni jer nemaju dovoljno jako dejstvo.

Krivci: (Počev od najodgovornijih ka onim manje odgovornim)

1. država-pravosuđe i vlada (ponajmanje policija)

2. Nekulturni, bahati „sportski“ radnici koji predstavljaju rukovodstva klubova i košarkaški savez

3. Igrači i treneri

4. Javnost i predstavnici medija

5. Svako od nas ko ne govori jasno protiv ove i ovakvih sramota tj. ko uvek nađe neko opravdanje za  huligane ili neke od drugih krivaca

6. Huligani, kriminalci, navijačke grupe

Da sumiram– Tonemo sve dublje dok svako traži krivce u nekom drugom ne videći svoju ulogu u začaranom krugu zla. Huligani nisu krivi što jesu ono što jesu-kriminalci, nasilnici kojima nije stalo do sporta i igre. Oni su u celoj priči najiskreniji. Glupo je očekivati od pripadnika takvih masa da imaju kraljevske manire i uzorno šmrkaju svoj kokain dok mirno prate dešavanja na parketu sa  neslomljene stolice.

Krivi su državni organi jer nisu napravili sredstva za borbu protiv njih i zato što nemaju odlučnost i kontinuitet u toj istoj borbi. Igrači i treneri jer bezsramno učestvuju u cirkusu, podržavaju huligane, raspiruju i pravdaju nasilje,  promovišu sportsku nekulturu. Sportski radnici jer rade sve isto ko ovi prethodni i pri tome demonstriraju potpuno odsustvo manira, poštovanja sportskog i džentlmenskog rivaliteta i lične kulture. Mediji jer nedovoljno kritički i nedovoljno količinski izveštavaju o problematici a upravo oni moraju biti najveći kritičari sa britkim sabljama i oštrim rečima. Građani, jer svako od nas može da se jasno ogradi od  te sramote ne dajući sebi pravo i ne tražeći opravdanje za bilo koga iz ovog ciklusa pakla i govoreći to uvek- jasno i javno.

Nema nama pomoći.

Kada bi znao kome i u kakvoj „košarci“ se dodeljuje trofej sa njegovim imenom- Žućko bi, od muke, pozeleneo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s