Sam svoj pekar: „Pogacha pour Imbecile“

image

„Pogacha pour Imbecile“ -ako ovo ne možes napraviti, hitno se prijavi u najbližu medicinsku ustanovu na temeljno ispitivanje mentalnih kapaciteta

image

Za ovu pogaču potrebni su specijalni restoranski uslovi i ozbiljne kuhinjske alatke iz 21. veka. Nešto poput ovoga.

U eri hemijski dodataka- pojačivača, smanjivača, podizača, razbacivača i ko zna čega još, lepo je znati da jedeš zdrav domaći hleb. Dodajući činjenicu da živiš u Srbiji gde ni jedna etiketa ne garantuje sastav proizvoda( mnogi proizvodi i nemaju etiketu sa tačnim sadržajem sirovina ) treba domaći hleb ceniti za tri nijanse više. Današnji stanovnik ove naše lepe i moderne zemljice, jednostavno  nema vremena  za petljanije oko hleba. Nizak je procenat nezaposlenosti i uopšteno, vredan smo narod pa čak i nezaposleni nešto korisno rade. Povazda. Dakle usled prebrzog životnog tempa i jurnjave za karijerom, moderan građanin Srbije ne bira ‘lebac. Ali tu se krije opasnost. Zdravlje je uvek na prvom mestu, pa valja zbog njega podneti i neke žrtve. Za one mudre, vredne a boga mi i izjelice evo recepta usavršenog u mojoj kuhinji. Seljčka pogača, zdrava i jednostavna. Recept brižno skinut sa interneta a potom izmenjen da udovolji mojoj lenjosti, nezainteresovanosti za pekarske veštine i potrebi za dobrim zdravim hlebom. Pošto je savršeno uspeo, poželeo sam da ga podelim sa nekim. Čitajte:

-kilogram brašna Danubius – Brašno za crni hleb  T-950

-2 kašikice soli

-1 i pol pakovanja svežeg kvasca

-kašikica šećera

-voda

U šerpicu sa malo mlake vode izmrviti  jedan i pol svez kvasac, dodati kašikicu šećera i dobro promešati. Zatim dodati tri, četiri velike kašike brašna i umutiti to kao smesu- dakle malo gušće. Poklopiti tanjrićem i ostaviti na stranu da se diže.

U plastičnu činiju staviti brašno i dve kašikice soli pa ravnomerno promešati. Kad kvasac naraste do vrha šerpice , istresti sve u brašno. Uz povremeno dodavanje mlake vode, mešati varjačom dok se ne zameša smesa – ni previše retka , ni previše gusta. Poklopite krpom i ostavite da raste.

Nakon  što smesa naraste toliko da počne da izlazi iz činije – oko dva sata, istresti smesu na brašno i malo je izmesiti- 2 min., samo da dobije oblik velike loptaste  lepinje. Potom ostaviti na tacni, pokriveno krpom da još naraste (oko 2-2,5 sata).

Ugrejati rernu na 250 stepeni, a šerpu sa poklopcem ostaviti u njoj 5 min. – da bude vrela. Kad se šerpa ugreje uzeti loptastu smesu i samo je malo oblikovati rukama da može normalno da stane u šerpu. Dno testa posuti brašnom i ubaciti u vrelu šerpu.

Poklopiti šerpu i ubaciti u rernu, pa peći na već pomenutih 250 stepeni 30 minuta. Zatim izvaditi šerpu i skinuti poklopac pa peći otklopljeno još desetak minuta dok hleb ne porumeni lepo.

Izgleda kao nešto za šta treba truda i vremena ali verujte da nije tako . Sve se obavi u četiri kratka poteza bez ikakvog maltretiranja. Rezultat je prelep, domaći hleb koji nema aditiva i sranja. Ukusan je i lep i može da stoji. Sledeći potez je to isto ali sa danubiusovim “Graham brašno za integralni hleb“. Tako bi trebalo da dobijem još zdraviji hleb ali ostaje da vidimo kako će to uspeti. Verujem da rezultat neće biti bitno drugačiji.

Naglašavam da je izuzetno bitno da koristite baš pomenuta dva tipa brašna jer ona daju sigurne rezultate. Svako brašno je drugačije. Različiti su procenti vlage, kvalitet sirovine te krupnoća mlevenja zrna. Prethodne rečenice iz istog pasusa su samo bedan pokušaj da zazvučim kao neko ko zna šta radi. Stručnjak za testa, kao nemojte ovo brašno ali možete ono. Naravno, mislim da je više nego jasno da mi zapravo nije ni stalo da li će vam hleb uspeti. Pobogu, vi ga jedete, što bi se ja brinuo?

Sve u svemu, dobili ste recept koji može da sprovede u delo ozbiljno retardirana, izuzetno lenja i potpuno nezainteresovana jedinka prugastorepog lemura. Znači da stvarno morate biti majistor da vam „Pogacha pour Imbecile“ ne uspe.

Bonus:

Dobra stvar je ukoliko nemate vremena ili vam je taj dan baš nešto mrsko da oblikujete ili pečeto prvobitno zamešano testo- prosto ga ostavite u vangli do sutra. Biće još bolje.

Srećno i nadam se prijatno.

Postavi komentar