SAPUN – poslednja šansa za Srbiju

Da konačno temeljno operemo Srbiju

Ko o čemu, ja o izborima. K’o neki senilni penzioner koji se uvek vraća na priču kad je bio u partizanima, pa kad je jedared pogodio švabu posred čela. Možda  toliko spominjem jebene izbore jer smatram da je to jedino mesto gde u ovom momentu može nešto konkretno da se učini da stvari krenu na bolje.

Prošli put sam pisao kako nema smisla izlaziti na izbore jer nema za koga da se glasa, jer su sve stranke iste i bla, bla, bla. Još uvek čvrsto stojim iza tih reči ali mislim da ima načina da se izbori pretvore u oružje pravde i sruše svi guzatori i dupelisci pravo na dupe. U narednim redovima izneću osnovne crte mog dijaboličnog plana za preporod Srbije:

Dosije DŽ – „Plan za preporod Srbije putem mirne revolucije započete smenom aktuelne vlade na legitimnim izborima i uništenjem sadašnjeg političkog sistema“

Dakle, u mojim istraživanjima (čitaj- razmišljanjima na klonji) i ozbiljnim matematičkim   analizama (važna napomena: ne poznajem dobro ni tablicu množenja) osnovnog problema i glavnog faktore neuspeha i nestabilnosti Srbije došao sam do nedvosmislenog zaključka: Za sve je kriva KORUPCIJA.

Razlog za to je što je pre svega politički sistem (a sa tim i državno uređenje te naravno istim putem idu i državni službenici) postavljen iz osnova tako da bukvalno stimuliše razvoj i širenje korupcije. Svaki pokušaj da se nešto promeni ostaje izolovan i vrlo brzo propadne jer su osnove države ogrezle u korupciji. Jedini način da se nešto promeni jeste da izmenimo politički sistem i napravimo neku vrstu revolucije pa krenemo od početka.

Kako? Teško.

Ipak, prilikom jedne moje analitičke kure (naravno na wc šolji) došao sam do sledećeg plana:

  1. Osnovati internet pokret (facebook, može i twitter) po uzoru na prijateljske nam severnoafričke zemlje koji bi se zvao „Stranka apolitičnih političara u nuždi“ (skraćeno SAPUN) i promovisati ga putem slobodnih medija, masovno.
  2. Cilj je da se u SAPUN učlane svi građani ove zemlje koji su nezadovoljni, razočarani, besni i žele promene. Jedini uslov prilikom učlanivanja u SAPUN je da nisi član ni jedne partije.
  3. Kad SAPUN dostigne neku ozbiljnu višemilionsku brojku po pitanju broja članova, registrovati isti kao stranku i prijaviti ga za sledeće izbore.
  4. E sad je na redu onaj bitni antikorupcijski mehanizam koji sam ugradio u ovo čudo moderne kozmetičko-političke industrije – jedini organ stranke je Skupština koja se sastoji od svih članova a sve odluke se donose prostom većinom glasova uz obavezno javno glasanje. Sva zasedanja skupštine su potpuno otvorena za javnost i kompletan sadržaj iste se istog dana objavljuje na internet prezentaciji SAPUN-a (www.sapunzasrbiju.rs).

NE postoji ni jedna  funkcija u stranci sem „velikog šeširdžije“. Veliki šeširdžija je funkcija koja podrazumeva da osoba koja nosi tu laskavu titulu, rešava sve sporove i prepirke, sukobe mišljenja i sl. prostim izvlačenjem odluke iz šešira. Takva odluka je konačna, obavezujuća i izvršava se bez pogovora. Takođe VŠ predsedava skupštinom i pored enormnog zelenog cilindra na glavi i monokla, poseduje i muzički čekić koji mu služi da njime održava red prilikom zasedanja skupštine. Veliki šeširdžija ne može biti mlađi od 65 godina i mora da ima brkove ili barem bradu. Veliki šeširdžija ima mandat od samo dva meseca i može da se kandiduje ponovo tek kroz pet godina.

Treba napomenuti da je na svim zasedanjima skupštine i zvaničnim okupljanjima bilo koje vrste zabranjeno konzumiranje bilo kakvog ića i pića sem čaja.

5. CILJ SAPUN-a je da do nogu potuče sve ostale učesnike izbora, uzme apsolutnu vlast i iz korena promeni celo državno uređenje.

6.     Kad SAPUN dođe na vlast, formira vladu sa petnaest ministarstava (toliko je otprilike normalno za zemlju naše veličine) od isključivo nemačkih i japanskih dokazanih stručnjaka za tražene oblasti.

Skupština se raspušta i formira se Veće staraca na čelu sa Zaharijem Trnavčevićem kao počasnim predsedavajućim.

Predsednik države, bira se na direktnim izborima putem interneta, iz redovasadašnjih ili bivših velikih sportskih asova. Svi građani mogu da šalju predloge nasajt  www.sportpresident.rs.

Onda počinju otpuštanja po svim ministarstvima i institucijama države. Otpuštaju se svi koji se nalaze na bitnijim funkcijama, kao i njihovi zamenici, savetnici, pomoćnici… Ostaju  samo obični činovnici i to oni koji imaju adekvatno obrazovanje ili oni koji imaju popriličan staž. Isti mehanizam se prenosi na lokalne samouprave. Gore pomenuti Nemci i Japanci imaju potpuno odrešene ruke u odabiru novog ljudstva ali je obavezan kriterijum obrazovanje i stručnost i da nije član bilo koje stranke (sem naravno SAPUN-a jer on praktično i nije stranka).

Formira se „Antikorupcijska trojka“ koja broji ,verovali ili ne, samo tri člana i to su Verica Barać, Saša Janković, Rodoljub Šabić. Antikorupcijska trojka predstavlja telo koje nadgleda rad vlade, ministarstava, sudova, lokalne samouprave itd. Njihove odluke su obavezujuće i sprovode se u roku od 15 dana a može da ih poništi samo odluka suda u Strazburu.

Mogao bih ja ovako još pet dana ali mislim da bi gore navedeno bilo dovoljno da se Srbija postavi na zdrave temelje pa onda polako da taljigamo ka budućnosti.

A da, i jedno pravilo bi obavezno trebalo uvesti: osoba ne može biti gradonačelnik ili poslanik ili nosilac bilo koje javne funkcije ako ima nadimak po nekoj biljnoj ili životinjskoj vrsti.

Eto, ja sam moj deo odradio. Osmislio sam realan plan, sad ga treba samo malo razraditi i sprovesti u delo. Taj lakši deo ostavljam nekim vrednijim ljudima. Ja sam više mislilac (na klonji).

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s