Kroasan vila (staroslovenski- вилошка кроаснатковка)

Crtež pronađen u prvom broju "Srbskonarodnog zbornika"

Biće iz drevne srpske mitologije, pretežno vezano za Srbe u rasejanju, koji svoj  ‘leb zarađuju pod suncem tuđeg neba. Po starim predanjima (isto tako starih) naših dedova i baba, ona se pojavljuje rano izjutra kad narod pođe na posao i kad već  krene da radi. Dolazi iznenada sa rosfraj tacnom punom kroasana, nekada slatkih, nekada slanih a nekada i sjednim i s drugim. Dakle sa dve tacne. Što je ređi slučaj. Ona hrani jutrom onemoćao i gladan narod sa kroasanima čudnih moći. Poput Vilin-hleba, ovi kroasani podižu nivo šećera u krvi i na taj način daju energiju onom koji ih konzumira, u svega nekoliko minuta, jer se praktično i ne vare. Važno je napomenuti da osmehom podiže raspoloženje posrnulih srbskih radnika i daje im snage da preguraju jutro.

U većini priča o Kroasan vili, ona je opisana kao vesela i hitra žena, veselog osmeha i piskavog glasa, te omalenog rasta. U nekim pričama ona ima i plavu kecelju dok u nekim nema. Takođe postoje razlike i neslaganja u opisima kroasan vile u srbskim i ruskim predanjima. U srbskim opisima, ona pored već svega nabrojanog zna da puši i cigaretu dok nudi kroasane a ume i da bude neraspoložena. U tom slučaju ume svojim prodornim piskavim glasom da ošteti sluh nevinom narodu i da ih gađa priličnom tvrdom tacnom od rosfraja. Srbski radnici, često, da bi odobrovoljili ovu ćudljivu pojavu, pale sveće i ostavljaju komadiće kroasana, ali i prljave tanjire i čaše u ofisu tj. na mestima gde se najčešće skupljaju i jedu.

U ruskim narodnim predanjima ona je tamnije kože, kosih očiju, omalena, zubata i ekstremno dosadna pojava. Stalno prati ljude i polira im escajg a gotovo nikada ih ne nudi kroasanima. To je razlog što je u ruskim pričama poznata i kao Escajg vila ili vila Poliročka. Kažu da kad se ona naljuti koristi tehniku „No speak“ koja podrazumeva da se ne obraća i  ne komunicira sa svojim sledbenicima.

Odlomak iz knjige „Moderna mitologija drevne Srbije“ od Vlajka Sumetice

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s