Crkva i derbi

„Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) zamolio je uprave fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda da odlože utakmicu zakazanu za 23. april jer tada je verski praznik – Velika subota.“ -početak je teksta u Blicu koji govori o tomekako SPC traži da se utakmica odloži jer  je to jedan od najvećih verskih praznika koji „Pravoslavna crkva sa svojom vernom decom provodi molitveno i u miru“.

Dobro a šta je sa nevernom decom (koje verovatno ima znatno više jer je barem polovina deklarisanih pravoslavaca crkvu videla samo na tv-u ili  svadbi nekog prijatelja, a za bibiliju su negde čuli)? Šta je sa tim da je Srbija zvanično sekularna država i da je danas 21. vek a ne srednji? Šta je sa nama koji tu subotu provodimo radno ili (oni srećni) uz fudbal i pivo?

I otkud takva luda ideja da se crkva meša u fudbal? Koje su sledeće epizode? Sinod posvetio kompletno naouražnje srpske vojske? Žene da obavezno nose suknje do članaka? Patrijarh zabranio upotrebu sunđera za kupanje?

Niko vama ne brani da vi provodite vreme kako god želite, moltiveno , u miru, u smehu, u suzama , u mantijama , u transu, u klonji, šta god. Ali ne mojte nametati drugima svoje želje i izigravati povampirenu hrišćansku sektu loveći i šireći svoj uticaj po i onako uništenoj zemlji i umornom narodu.

Ko voli nek izvoli, zna se gde je crkva a ko neće nek barem gleda fudbal na miru.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s