Giros feat. Pljeskavica

U našem narodu vlada uverenje da su srpski i grčki narod tradicionalni i veliki prijatelji (nešto slično kao mi i Rusi  J). Gledajući Dnevnik u osam, ne možete ostati slepi na (pre)česta međusobna posećivanja predsednika, potpredsednika, ministara  i drugih reprezenata gore pomenutih država. Najmanje jednom mesečno krka se i slika, rukuje, smeši  i drže govori punog stomaka uz budnu pažnju medija. Naravno, malo u Srbiji, malo u Grčkoj da ne bi neko ostao dužan. Da nisam igrom slučaja došao u situaciju da živim i radim tri meseca na jednom od mnogobrojnih Grčkih ostrva, nikad ne bih ni posumnjao u ovu tv priču. Ne kažem ja, ne daj bože, da ne postoje neke prijateljske veze i sličnosti ali iluzije koje naš narod gaji a koje često možete čuti tipa: Grci nas žešće podržavaju na putu ka EU,   Grci su pravi prijatelji – nikad neće priznati Kosovo i sl. ne idu nam baš u prilog.

Treba stvari postaviti na svoje mesto i zato sam rešio da tokom mog boravka ovde u Grčkoj dobro obratim pažnju na detalje i pokušam da ustanovim pravu meru bliskosti i sličnosti dvaju naših naroda. U narednim redovima možete videti neke od mojih beleški koje bi trebalo da vam izoštre (pravu) sliku.

Koliko vidim većina Grka je čula za Srbiju, znaju okvirno gde smo i da u principu ratujemo svakih 50 godina.
Ne vole Turke. Hmmm. Sličnost?
Grci su pravoslavci ali slave imendan a ne slavu kao Srbi.
Nivo kulture na otprilike istom nivou ali treba dodati da je naš narod srdačniji (ova zadnja karakterisitka se ne odnosi na srpske turističke radnike)
Imaju bolju saobraćajnu infrastrukturu od nas.
Gradski autobusi im toliko kasne (vrlo često čak i ne dođu) da je npr. gradski prevoz u Novom Sadu prema ovom njihovom kao berlinski prema turkmenistanskom. Treba dodati da su im autobusi novi mercedesi, putevi odlični al ih jebe ljudski faktor- vozači baš ne vole da voze, pogotovo u jeku sezone kad su gužve.
Svi voze skutere i razne druge motore. Niko ne nosi kacigu ili ne dao bog neku drugu opremu.  Svetla ne pale, uvek.
Bicikl ovde voze samo Šveđani kad dođu na odmor.
Policije nigde nema pa većina vozača ne veže pojas. Naravno svi voze brzo.
Dugo su u EU i njihovi zakoni su potpuno usklađeni sa EU zakonodavstvom. Skoro ni jedan se ne primenjuje kako treba. Zvuči poznato?Verujem da bi ovo Srbija mogla da dostigne 2097. kad uđe u EU.
Izuzetno su zabrinuti za Kosovo. Posebno kad im objasniš šta je to i s čim se jede. Ok, ima i dosta njih koji su upoznati sa situacijom ali ih sve u suštini zabole uvo.
Oni imaju suvlaki a mi ražnjiće.
Hrana i stanovi skupi. Srbija je za njih povoljna shoping zona.
Mi Rakiju a oni Metaxu ili Uzo.
Mi koristimo rečicu BRE a oni RE.  Što skratiše i onako kratku reč nikad mi neće biti jasno.
–    Temperamentan narod, po kulturi daleko iza modernog zapada ali su znatno otvoreniji i jednostavniji.
–    Vole da piju i da se vesele posebno uz  njihovu tradicionalnu muziku. Igraju kola koja č-    esto lič-    e na naša.
–    Sve pesme Ace Lukasa, Ane Nikolić-     i drugih naših istaknutih umetnika č-    uo sam ovde u orginalnoj verziji – pre nego što su ih ovi naši ukrali i prepravili u višedecenijske hitove.
–    Napaljeni su na sport i več-    ito se raspravljaju i svađaju oko te teme pogotovo dve još od Odiseja zarać-    ene strane PAO vs Olimpijakos
–    Kladionice su im pune ali mnogo lošije od naših. Bez obzira na to jednako deru narod.
–     Ne vole da rade i gledaju da što više iskrivinare na radnom mestu. Moram naglasiti da je između nas i ovdašnjih kolega Grka bila mrtva trka. Nismo im mi (b)re Švabe pa da nas tu pogaze.

–    Državne i javne ustanove su iste kao kod nas. Neradnič-    ka prenakrcana legla trutova koji pružaju oč-    ajne usluge uz vrhunsku neljubaznost. Tu su naravno i najbolje plate.

Da sumiram:
Nije čudo što smo u dobrim odnosima kad smo jebeno isti. Moglo bi se reći da su to naša južna braća koje je usralo da još pre Hrista uđu (tj. osnuju) u EU. Bila dva brata pa jedan dobio planine i jezera a drugi ostrva i mora. Jasno je koji je bolje prošao. Jedino što treba uz ovo dodati da njih briga za naš ulazak u EU koliko i mene za plantaže banana u Hondurasu. A tek za Kosovo… Više ih interesuje kako da se reše nekoliko miliona Albanaca koji svakodnevno upadaju na mazgama i neće da idu kući.

I da se zna: Dobar je giros al’ je jača  pljeskavica.

Advertisements

One thought on “Giros feat. Pljeskavica

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s