Krst za Kragujevac-minus za razum

Će bude isti vaki ali pravoslavni. Da se zna.

Taman kad sam mislio da me ništa više u ovoj ludoj zemlji ne može iznenaditi, desi se „Kragujevački krst“. Smislila gomila besposlenih poslanika na čelu sa velikim glavonjom Veroljubom Vekijem Stevanovićem da na ulazu u Kragujevac natakari džinovski krst visine 18 i širine 11 metara. Sredstva za izgradnju ovog seljakluka i simbola bahatluka su kažu obezbedili donatori. Mogu mirne duše da se opkladim u moj omiljeni album blufonaca da su donatori mahom državna/javna preduzeća i po koji zalutali gastarbajter. Umesto da  3 miliona dinara (to je procenjena vrednost radova) daju javnoj kuhinji za korisne tople obroke gladnim ljudima, kupe knjige siromašnoj deci u opštini, isplate jednokratnu pomoc trudnicama ili penzionerima sa ekstremno niskim penzijama oni te pare skrcaju u tone betona i čelika da usred najveće finansijske krize simbolira plitkost ljudskog uma i potpuno osudstvo elementarne ljudske solidarnosti. Kao da nema dovoljno crkava i manastira u kojima ljudi mogu da se mole i slave boga po ceo dan ako im je do toga.

Ne, ja ne razumem suštinu. Niko u Srbiju nema vaki krst. Će bude najveći, na tri sprata. Da im sve komšije zavidu. A Veki će moći da se zavali  na svom imanju u ležaljku, nakrivi slamnati šešir, počeše jaje i ispriča svojim unucima kako je deda sagradio „ono veliko što se vidi između dva brda“. Baš toliko i vredi.

P.S.

Posle ovoga mogu i da promena naziv koalicije iz „Zajedno za Šumadiju“ u „Zajedno za Đurđevdanski krst“. Taman da malo osveže ime pred sledeće izbore.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s