GREJNA SEZONA JE POČELA

U ovim redovima nikada ne komentarišem stvari ako ih prethodno ne vidim na tv-u (pošto bukvalno sve oko nas na kraju završi na ekranu, priznajem da ne razbijam glavu previše). Takva su pravila, nema zezanja. Ipak, ovaj put pravim izuzetak. Desile su se neke stvari u mojoj bliskoj okolini koje nažalost još nisu dospele na Dnevnik ali poradiću na tome. Naime ima , već deset dana kako je počela grejna sezona a moj soliter nikako da se smiri jer se diglo sve što hoda i puzi od osmog sprata pa naviše. Jednostavno rečeno, nema grejanja za nas što volimo da gledamo na svet odozgo. Tu mislim na osmi i deveti sprat, te proklete snobove što hoće da imaju nabolji pogled u zgadi. Temperature pale, dobro smrzlo. U stanovima ledara. Ljudi se smrzavaju a uredno plaćaju grejanje (kao i oni od sedmog sprata pa na dole, koji se šetkaju u kratkim majicama i papučama za plažu). Normalno, prvo je krenulo individualno zivkanje gradske toplane i predsednika kućnog saveta a onda kad to nije dalo rezultata organizujemo se mi gore u krizni štab. Izlazim  iz stana (tada već ledene dvorane za mini hokej) kad ono na stepeništu, onako asimetrično na gelenderu naređane komšije iz skoro svih stanova. Podbočili se lepo, pa mrdaju glavama i polemišu k’o oni mapetovci u loži. Odmah su me ubacili u priču i počeo je dogovor  na kraju kojeg su usvojene sledeće aktivnosti:

-Predsednika kriznog štaba nećemo birati (predsednici i onako služe samo da se lepo češljaju i da nam budu lepi pa da građani mogu da se hvale da imaju baš lepog predsednika). Osim toga imamo već predsednika kućnog saveta pa od njega nikakve koristi.

-Zovemo svi gradsku toplanu u narednih nekoliko sati, da se usijaju telefoni.

-Tročlana delegacija (u sastavu komša sa leve strane, komša sa desne strane i moja debeljkost) da siđe do aktuelnog gore pomenutog predsednika kućnog saveta (koji živi u prizemlju i potpuno je nezainteresovan za probleme stanara) i da izvrši pritisak na nj, s ciljem d ga prisili na reakciju ka odgovornim službama održavanja sistema za grejanje i solitera uopšte.

-Starije komšinice sa osmog sprata da štrikaju xempere i priglavke u slučaju da trenutno stanje potraje.

-Ako ništa ne uspe, da zovemo Spajdermena ili gradonačelnika (svejedno je koga, ni jedan neće doći).

Kad je s pričom bilo svršeno, bacimo se svi na posao. Za nekoliko sati, znali su se prvi rezultati naših aktivnosti:

-Telefonski atak na toplanu nije urodio plodom jer se niko ne javlja na telefone. Ipak, nekoliko upornih je

uspelo da se probije i prijavi problem. Odmah su dobili odgovor da to nije do toplane već do JKP Stan-a,koji održava sistem grejanja u zgradama. Nadležnost toplane se NARAVNO završava u  podstanici koja senalazi u prizemlju zgrade.  Zaključak: Zvati JKP Stan.

-Predsednik kućnog saveta je nemo gledao u plafon dok smo mi govorili i klimao glavom kao da nešto razume a potom je rekao da će on zvati JKP Stan (u daljem tekstu Stan) i prijaviti kvar jer smatra da treba „ozračiti“ radijatore u našim stanovima, a to je NARAVNO nadležnost Stana. Zatim  se okrenuo i ušao u svoj topli stan. Zaključak: Predsednik je retard i ružno se češlja. Moramo svi hitno zvati Stan.

-Za izradu dovoljnog broja vunenih džempera i priglavaka, biće potrebno dva meseca. Do tada bi većina nas pomrla od hladnoće. Bake da počnu da pletu kovčege.

-Spajdermen je na godišnjem odmoru. Gradonačelnik je na godišnjem odmoru.  Spajdermen i gradonačelnik su ista osoba.

-Neko (iz mase) se dosetio da ne bi bilo loše da popričamo sa bivšim predsednikom kućnog saveta , koji je bio izuzetno dobro upoznat sa svakim delom u zgradi i koji bi nas možda mogao mudro posavetovati.

Napomena:  bivši predsednik Jova poznatiji kao Sova,  je vojni penzioner, bledog lica, sede kose, sa tri zuba i izuzetno buljavog pogleda. Ima slabiju bešiku pa u toku „dežurstva“ često svraća do svog stana da mokri. Prati sva dešavanja u zgradi i bližoj okolini, ispituje slučajne prolaznike, patrolira u liftu, zapisuje ko je sve ulazio u zgradu . Za vreme „njegove vladavine“, sve je funkcionisalo besprekorno jer je su ga zbog iskolačenog zombi izraza lica  bojali majistori i Toplane i Stana.

Aktuelni predsednik -Mirko Zlatousti, je takođe penzioner. Poznat je po tome da retko priča a ako ikad kojim čudom nešto i kaže to više liči na nazalni zvuk ili glasanje dvanaestomesečnog mladunčeta kita beluge. Uvek drži otvorena usta i gleda u plafon. Nema pojma šta se dešava u zgradi. Sova je predložio Zlatoustog za predsednika.

Pošto smo shvatili šta nam je dalje činiti, vratimo se svi u naše frižidere da ogrnemo skijaške skafandere, pa na spavanje. Ja se podvrgavam alko-seansi s ciljem da se ugrejem, a potom punim prazne dvolitre od piva vrelom vodom  i stavljam pod jorgan da me ugreju. Ustajem ujutro da bi saznao da Stan tvrdi da kvar nije do njih nego NARAVNO do Toplane. Treba Toplana da pojača pritisak i sve će biti ok. U očajanju trojica nas iz one delegacije, pokušavamo da proniknemo u tajne grejnog sistema i nabavljamo literaturu i alat. Ništa nam drugo ne preostaje nego da pokušamo sami da opravimo stvar.

U međuvremenu, Sova (koga je alarmirao jedan član kriznog štaba) i Zlatousti se u prizemllju zgrade dogovaraju šta treba činiti da bi rešila misterija hladnih spratova:

Sova: Slušaj, čuo sam da gore na devetom ima neka podstanica u kojoj se nalazi ventil. Kada se taj ventil isputi, grejanje bi trebalo da proradi.

Zlatousti: hssssss…..

Sova: U pravu si. Uzmi vilasti ključ  pa da krenemo .

Zlatousti:  …    !!!

Uskaču u  super spori lift (koji tkđ. Održava Stan), i nakon dvadeset minuta se zaustavljaju na petom spratu da Sova skokne do svog stana i mokri. Deset minuta kasnije nalaze se ispred vrata misteriozne podstanice na devetom spratu. Sova otvara vrata podstanice i shvata da je podstanica zapravo ostava za alat i protiv požarnu opremu u kojoj se stvarno nalazi neki ventil. Otvore ga , voda počne da šiklja i dobro ih okupa. Bilans: Sova-mokar, Zlatousti-mokar, grejanje-ne radi.

Tročlana delegacija ceo dan izuzčava grejni sistem da bi došli do zaključka da niko nema pojma o čemu se tu zapravo radi. U očajanju pono zovemo Toplanu i Stan, te pretimo njihovim operaterima dovođenjem TV ekipa i raskrinkavanjem celog slučaja u medijima. Stižu intervente ekipe i jednih i drugih. Grejanje počinje da radi. Topli radijatori izazvali su na gornjim spratovima slavlje do kasno u noć. Konačno, mogu da spavam bez vunene kape.

Jutro je osvanulo, hladno i teško kao i svako drugo. Grejanje opet ne radi, Zlatousti je pobegao na svoju vikendicu a nama preostaje samo da pozovemo medije pa šta bude ….

P.S.

Ako neko ima kakvu vezu u Toplani neka se javi na

freez&fiend@iceland.help .  Biće TOPLO nagrađen.

 

Hladno,                                                                                         vaš  Ledeni

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s