ВАК / КВАК

Giving money and power to government is like giving whiskey and car keys to teenage boys.
P. J. O’Rourke

Првог марта, ове кризне, 2009-те године запала ми за око једна интересантна вест коју сам приметио на телевизији. Наиме, наши вредни новинари открили су да је актуелна српска влада убедљиво најгломазнија влада до сада. Кажу да тренутна администрација броји више од 28.000 људи те да спада у најскупље и најбројније администрације света. Врло брзо сви могући медији брујали су о томе. Чини ми се, да се по тону њихових извештаја дало приметити како они ту причу схватају негативно и предлажу да се смањи број љјуди запослених у државној администрацији. Уз то се ваздигли и силни економисти и којекаква удружења грађана за борбу против корупције, па дигли грају, како је то недопустиво, како успорава економоски напредак Србије и омогућава системску корупцију. Уопште не разумем такав малициозан став наше јавности. Па нису ли баш званичници ЕУ неколико пута до сада похвалили високи административни капацитет (у даљем тексту ВАК) наше домовине, и истакли како нам баш пре секунд поменути ВАК може помоћи да брже усвојимо и применимо потребне законе, те нас тако просто катапултира у ЕУ. Само слеп човек не види да нам је сада (више него икада) велика администрација преко потребна. Ко ће бре да усвоји онолке законе, подзаконе, акте и подакте? Ко ће да одржи толике расправе, седнице, савете, одборе? Како да шачица људи припреми све те списе, планове, стратегије, извештаје, пројекте, подпројекте, декларације, уговоре, споразуме, конвенције, пројекције? Па за то треба читава армија људи, који ће даноноћно радити, вредно као мрави. Ми смо довољно срећни да ту колонију мрава имамо. Годинама су све владе градиле овај мравињак и сад кад треба да нас служи, кад ти вредни радници треба да запну за нашу добробит, ми се бунимо и дозивамо мравоједа да нам разбије војску највреднијих народних поданика. Па где је ту разум?

Још један аргумент који иде у корист мом кооперативно-позитивистичком ставу је тај да држава Србија ширењем своје администрације директно запошљава своје грађане те тако и побољшава општи стандард. Нико није приметио како су се све владе од 2002. год. до сада, ујединиле око идеје да се народ што више запошљава у државне органе а да се при томе нико не отпушта. Поменуте владе су искрено и активно радиле на смањењу незапослености и где ћете већег доказа од чињенице да у данашњој влади има три пута више запослених у односу на владу из 2001. године. Сви се стално жале како је стопа незапослености висока а кад наши министри запошљавају и шаком и капом, кад хране и старо и младо-опет не ваља.

Е па ево једне добре вести за оне који подржавају максимизацију администрације и убрзан улазак у ЕУ. Незванично сазнајем да је актуелна влада донела следећу одлуку (на последњој телефонској седници): Због светске кризе , Србија мора да одржи висок административни капацитет и очува постојеће стање. У складу са том одлуком, пројекат ВАК од сутра прелази у специјалну кризну форму која је названа „Константно висок административни капацитет“ или скраћено-КВАК. Дакле, држава наставља да јача своју администрацију и задржава је на констатно високом нивоу како би могла да одговори изазовима које нам доноси светска финансијска криза.

Први корак је јачање саветодавне службе јер са свега 232 саветника и специјална саветника, колико их има овог момента у министарствима, наши министри неће бити у стању да нас изведу из овако тешке ситуације. Почела је масовна регрутација нових државник службеника. Министри су добили препоруке да запошљавају људе из свих друштвених слојева а по осонову својих потреба. Тако ће у Министарству економије, бити прво запослен Марко Спустина (инсруктор скијања)-нови специјални саветик за зимску рекреацију а одмах затим и помоћник спец. саветника за зим. рекреацију-Ристо Спуж (угоститељски радник са Копаоника и власник ресторана С-пуж ). Министарство вера запослило је два брата Пинга и Понга Сингјанг (власници бутика кинеске робе), у својству специјалних саветника за будизам, таоизам и конфучијанизам. Министарство трговина и услуге по хитном поступку запослило је А. Дрпића и М.Делтића за супермега-специјалне саветнике за трговину на мало и трговину на велико. У Министарству правде нови саветници за бољи апс и ефикасност судова су господин Елиот Нес и судија Дред. Министарство одбране одлучило је да за специјалног саветника за специјалне ситуације и специфичне проблеме изабере господина Кима Јонга II . Списак нових саветника увећаваће се сваког минута и само је питање момента када ће ова војска свежих умова ударити свом снагом по кризи. У резултате и успех ојачане администрације не треба ни сумњати. Како се ВАК до сада показао изузетно успешним и ефикасним, могу само мислити како ће тек КВАК да засија.

И ја желим да допринесем и помогнем својим великим знањем у неком од министарстава.

У вези са тим остављам оглас за све наше министре и чланове владе:

„Свестан сам да утицај светске кризе доводи до тога да је влада приморана на ванредне мере тј. јачање постојеће саветодавне мреже. Ја Вам, као велики патриота и врхунски свеопшти зналац, стојим на располагању. Сигуран сам, да ће Вам моје способности изузетно користити и да ће џиновски-изузетно уздићи државни административни капацитет и поспешити КВАК. Надам се да ће неко приметити мој оглас и ангажовати ме у својсту , рецимо, државног секретара или барем асистента помоћника шефа кабинета.“

Унапред захвалан С.М.


Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s